1+

دانشجو

1

هیئت علمی

1+

دانش‌آموخته

1

آزمایشگاه

به سایت گروه طراحی کاربردی دانشکده مهندسی مکانیک خوش آمدید.

گرایش طراحی کاربردی شاخه‌ای از مهندسی مکانیک می‌باشد که به بررسی رفتار مکانیکی مواد و سازه‌های مهندسی، یا عملکرد ماشین‌ها و مکانیزم‌های حرکتی و نحوه کنترل آنها می‌پردازد. سازه‌ها و ماشین‌ها از اجزائی تشکیل می‌شوند که ظرفیت بارپذیری محدودی دارند. یک مهندس طراح موظف است تا اطمینان حاصل نماید که ماشین یا سازه طراحی شده، تحت بارهای اعمالی دچار آسیب‌های جدی نشده و یا از عمر لازم در تحمل بارهای تکرار شونده برخوردار می‌باشند. بنابراین لازمه یک طراحی مطلوب آشنایی با بارهای مکانیکی یا حرارتی وارده به سازه، تنش‌های ایجاد شده در آن و معیارهای واماندگی و تخمین عمر موجود برای آن‌ها می‌باشد. پیشرفت در علم مواد و ابداع مواد جدید (مانند کامپوزیت‌ها، نانوکامپوزیت‌ها، مواد زیست‌سازگار، مواد هوشمند، مواد با خواص مدرج یا مواد تولید شده به روش ساخت افزایشی)، همراه با پیچیده‌تر شدن شرایط عملکردی سازه‌ها و ماشین‌ها، دسترسی به دانش عمیق‌تری را برای مهندسین طراح ایجاب می‌نماید. از سوی دیگر بسیاری از ماشین‌ها و محصولات مشابه مهندسی، دربرگیرنده مکانیزم‌های حرکتی هدفمند می‌باشند. طراحی دقیق سیستم‌های دینامیکی، همراه با کنترل مطلوب آن‌ها چه برای اجسام صلب و چه برای اجزاء انعطاف‌پذیر نیز جزو وظایف یک مهندس طراح به شمار می‌رود. شاخه طراحی کاربردی در مهندسی مکانیک سعی در پرورش مهندسین طراح توانمندی دارد که بتوانند نیازهای روزمره یا میان مدت مراکز صنعتی و پژوهشی کشور عزیزمان را در طراحی و ساخت سازه‌ها یا ماشین‌های مهندسی تامین نمایند.

گروه طراحی کاربردی دانشکده مهندسی مکانیک در حال حاضر در دو شاخه مکانیک جامدات و دینامیک، کنترل و ارتعاشات فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی خود را دنبال می‌کند. به عنوان اولین گروه آموزشی که دوره تحصیلات تکمیلی در دانشکده را راه اندازی نموده است، گروه طراحی کاربردی در حال حاضر در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری پذیرش دانشجو می‌نماید. از میان اعضای هیات علمی دانشکده، 27 عضو هیات علمی بصورت فعال در این گروه فعالیت و همکاری دارند که از این تعداد 10 عضو اصلی و 17 عضو همکار هستند. از میان پنج نفر از اساتید کل دانشگاه که به مرتبه استاد ممتازی نائل شده‌اند سه نفر عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک و همچنین عضو گروه طراحی کاربردی می‌باشند. ضمن آن که در جمع اعضای گروه سه استاد نمونه کشوری، دو پژوهشگر برگزیده ملی، دو استاد برجسته کشوری منتخب فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران حضور دارند. تعداد زیادی از اعضا نیز از تجربیات ارزشمند اجرایی در مراتب مختلف کشوری و دانشگاهی برخوردار می‌باشند.

در زمینه پژوهشی، گروه طراحی کاربردی یکی از موفق‌ترین گروه‌های آموزشی دانشگاه هم در حوزه تحقیقات بنیادی و مرزهای دانش و هم در حوزه تحقیقات کاربــردی و فنــاوری مــی‌باشد. نتایج بدست آمده از تحقیقات همکاران هیات علمی و آزمایشگاه‌های پژوهشی وابسته گروه، در قالب محصولاتی مانند انتشار کتب و مقالات علمی در مجلات معتبر و انجام پروژه‌های صنعتی برای رفع نیاز صنایع مختلف کشور و همچنین تلاش در جهت کسب مرجعیت علمی در سطح ملی و بین المللی ثبت و ارائه می‌شود.

لازم به ذکر است که قطب علمی «مکانیک جامدات تجربی و دینامیک» در دانشکده مهندسی مکانیک توسط گروه طراحی کاربردی تاسیس گردیده و به تصویب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسیده است. این قطب علمی در کنار فعالیت های پژوهشی بنیادی و کاربردی خود، کنفرانس بین المللی “مکانیک جامدات تجربی و دینامیک” را به صورت دو سالانه و به زبان انگلیسی برگزار می‌نماید.

دکتر فتح‌اله طاهری بهروز
مدیر گروه طراحی کاربردی

محورهای پژوهشی طراحی کابردی

مکانیک جامدات

در این شاخه از گرایش طراحی کاربردی، رفتار مواد جامد (مانند انواع فلزات، پلیمرها، کامپوزیت‌ها) تحت اثر بارگذاری‌های خارجی مورد بررسی قرار می‌گیرد. ازجمله این رفتارها، رفتار الاستیک، استحکام، تسلیم، تغییر شکل پلاستیک، شکست، خستگی و مقاومت در برابر ضربه را می‌توان نام برد. در حال حاضر، طراحی، تحلیل و ساخت انواع ساختارهای پیچیده با استفاده از کامپوزیت‌های پلیمری، فلزی و انواع مواد هوشمند و ساختارهای سلولی در کنار فناوری نانو از اهداف اصلی آموزشی و پژوهشی شاخه مکانیک جامدات است. گروه طراحی کاربردی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران در شاخه مکانیک جامدات در زمینه‌‌های پژوهشی مختلفی فعال است که با روش‌های مختلف تحلیلی، عددی و تجربی توسط اساتید و دانشجویان و محققین فعال در گروه دنبال می‌‌گردند.

برخی از مهم‌ترین زمینه‌های پژوهشی شاخه مکانیک جامدات عبارت‌اند از:

کامپوزیت‌های پلیمری و هوشمند ، تحلیل تجربی تنش، مکانیک شکست، خزش و خستگی، سازه­‌های اتصال چسبی، نانو کامپوزیت‌ها، رفتار مواد در نرخ کرنش بالا، تخمین عمر سازه‌ها، مکانیک خرابی، پلاستیسیته مواد و فناوری نانودینامیک

دینامیک، کنترل و ارتعاشات

در این شاخه از رشته مهندسی مکانیک انواع سازه‌های مکانیکی در بارگذاری دینامیکی و نوسانی مورد بررسی قرار می‌گیرند. انواع مکانیزم‌ها، ماشین‌آلات دوار و غیر دوار و ربات‌ها به‌نوعی تحت بارگذاری دینامیکی و ارتعاشی قرار دارند. هدف از این شاخه، استفاده از روش‌های مختلف تجربی، عددی و تحلیلی جهت شناسایی پاسخ آن سیستم‌ها به تحریک دینامیکی و ارائه روش‌هایی در جهت کنترل حرکت دینامیکی سیستم یا ارتعاشات آن و یا کاهش ارتعاشات ناخواسته محصول است.

گروه طراحی کاربردی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران در شاخه دینامیک، کنترل و ارتعاشات در زمینه‌‌های پژوهشی مختلفی ازجمله موارد زیر فعال است:

رباتیک، آکوستیک و کنترل نویز، ارتعاشات ماشین‌آلات دوار، مکانیک ضربه، دینامیک سازه‌ها، سیستم‌‌های هوشمند، گسترش امواج، کنترل عملکرد دینامیکی، ارتعاشات غیرخطی، کنترل هوشمند و بهینه

گروه طراحی کاربردی در حال حاضر مسئولیت دو آزمایشگاه آموزشی (مقاومت مصالح و دینامیک ماشین) و یک کارگاه آموزشی (کارگاه مکانیک ماشین‌ها) را به عهده دارد. علاوه بر آزمایشگاه‌های آموزشی، جمعاً 10 آزمایشگاه پژوهشی توسط اعضای اصلی گروه طراحی کاربردی تاسیس شده است که هم اکنون محیطی پویا و فعال را برای پرورش دانشجویانی پژوهشگر به ویژه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری فراهم آورده‌اند.

اعضای اصلی گروه طراحی کاربردی

فیلتر

دکتر فتح‌اله طاهری بهروز، استاد

تحمل آسیب و انسجام سازه‌های کامپوزیتی
مدلسازی خستگی کامپوزیت‌های زمینه پلیمری
مکانیک سازه‌های کامپوزیتی، هیبرید با آلیاژهای حافظه‌دار

دکتر مرتضی منتظری، استاد

شبیه‌سازی و کنترل سیستم‌های دینامیکی
توربین‌های گاز هوایی و صنعتی
خودرو و هواپیمای هیبرید الکتریکی

دکتر سیدمحمد هاشمی‌نژاد، استاد

کنترل هوشمند ارتعاشات و برداشت انرژی
برهمکنش سازه-سیال و پنهان گرهای آکوستیکی
پراکندگی چندگانه امواج و میدان های الاستودینامیکی

اعضای همکار گروه طراحی کاربردی

دکتر محمد ریاحی، استاد

عیب‌یابی و تست‌های غیر تخریبی
پایش پایداری سیستم‌های مکانیکی نگاهداشت
کاربرد سیستم نوترونی در کشف مین‌های زمینی

آزمایشگاه‌های آموزشی و پژوهشی

فهرست