دانشجو

هیئت علمی

دانش‌آموخته

آزمایشگاه

به سایت گروه ساخت و تولید دانشکده مهندسی مکانیک خوش آمدید.

دانش ساخت و تولید جایگاه بسیار مهمی در توسعه صنعتی کشور داراست. یک مهندس با دانش ساخت و تولید این توانایی را دارد که یک ماده خام با شکل ساده را با بهترین و اقتصادی‌ترین راه ممکن به یک محصول جدید و نو با ارزش افزوده بالا در بیاورد. برای دستیابی به این هدف به تخصص‌ و تجربه علمی و فنی مانند مکانیک، شیمی، الکترونیک و مهندسی صنایع نیاز دارد. مهندس ساخت و تولید باید تمامی فرایندهای مورد نیاز برای ساخت و مونتاژ و دستیابی به محصول نهایی را آموخته باشد.

گروه ساخت و تولید دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران با هدف آشنایی دانشجویان با اصول و مبانی ساخت و تولید و پرورش متخصصین جوان در کشور عزیزمان پایه‌گذاری شده است. مهندسین جوان پرورش یافته در این حوزه قادر خواهند بود در صنعت راهکارهای مورد نیاز برای طراحی مفهومی و مهندسی معکوس، ساخت و تولید و ارزیابی و اطمینان از کیفیت مناسب ساخت انواع قطعات و مجموعه‌های مهندسی پیشرفته را ارائه دهند. فارغ التحصیلان این رشته یا در بخش‌های طراحی مهندسی و تولید در شرکت‌های معتبر صنعتی مشغول به کار خواهند شد و یا با تبدیل ایده فناورانه خود به یک نمونه محصول صنعتی در قالب شرکت‌های دانش‌بنیان به یک صنعتگر قابل تبدیل خواهند شد.

گروه ساخت و تولید دانشگاه علم و صنعت ایران یکی از فعالترین، مجهزترین و با سابقه‌ترین گروه‌های ساخت و تولید در کشور است که سالانه پذیرای دانشجویان مستعد در مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد می‌باشد. از میان اعضای هیات علمی دانشکده، 14 عضو هیات علمی بصورت فعال در این گروه فعالیت و همکاری دارند که از این تعداد 10 عضو اصلی و 4 عضو همکار هستند. همچنین، گروه ساخت و تولید در حال حاضر دارای 15 دانشجوی مشغول به تحصیل در مقطع دکتری و 90 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد است که بخشی از آن مربوط به دوره آموزش الکترونیکی، پردیس و بین‌الملل دانشگاه می­‌باشد. این گروه یکی از فعال­ترین گروه‌­های آموزشی دانشگاه در دوره‌های پردیس و بین‌الملل می­‌باشد. گروه ساخت و تولید افتخار این را دارد که اولین دوره بین‌الملل در رشته مهندسی ساخت و تولید -زیر گرایش مکاترونیک را در دانشگاه علم و صنعت ایران راه اندازی و اقدام به پذیرش دانشجو کرده است. این گروه 5 آزمایشگاه آموزشی، 2 کارگاه آموزشی و 5 آزمایشگاه تحقیقاتی در حوزه‌های مختلف را دارا می‌باشد. فعالیت‌های پژوهشی اعضای گروه حوزه‌های گوناگونی از جمله‌ فناوری‌های نوین در زمینه شکل‌دهی فلزات، ماشینکاری سنتی و مدرن مواد فلزی و غیر فلزی، مواد نوین، مکاترونیک، هوش مصنوعی، اندازه‌گیری و ابزاردقیق را شامل می‌شود.

گروه ساخت و تولید دارای “مرکز فناوری تولید” است که در کنار سایر آزمایشگاه‌های پژوهشی و آموزشی، فضای بسیار مناسبی برای دانشجویان فراهم آورده و اجازه داده است تحقیقاتی در لبه علم و به روز انجام شود. نتیجه تحقیقات اعضای محترم هیات علمی عضو گروه به صورت پیوسته در قالب ثبت اختراعات در مجامع ملی و بین‌­المللی، انتشار کتب و مقالات علمی در مجلات معتبر، انجام پروژه‌­های صنعتی برای رفع مشکلات کشور، تشکیل هسته‌های علمی و فنی-مهندسی با هدف پیشبرد اهداف عالیه کشور عزیزمان انجام می­‌گیرد.

دکتر مجید رجبی
مدیر گروه ساخت و تولید

محورهای پژوهشی ساخت و تولید

مواد نوین و شکل دهی فلزات

شکل‌دهی فلزات ارتباط تنگاتنگی با شناخت مواد و ویژگی‌های فیزیکی، متالورژیکی و مکانیکی آن‌ها و شناخت ابزارهای لازم دارد. با توسعه مواد نوین مانند انواع مواد کامپوزیت یکی از زمینه‌های جدید مطالعه در زمینه پیش‌بینی رفتار این مواد از طریق شبیه‌سازی و آزمون‌های تجربی تحت فرایندهای نوین شکل‌دهی می‌باشد. مطالعات در زمینه مواد نوین، کامپوزیت‌ها و نانوکامپوزیت‌ها، مواد لایه‌ای و فناوری‌های نوین در زمینه شکل‌دهی مواد حجیم و ورقه‌های فلزی و پوشش‌دهی مواد با قابلیت‌های ویژه مهمترین زمینه‌های تحقیقاتی مورد توجه در گروه ساخت و تولید می‌باشند.

فرایندهای ماشینکاری

ماشینکاری سنتی و نوین همواره یکی از زمینه‌های تحقیقاتی مهم در مباحث ساخت و تولید بوده است. تحقیقات اصلی در فرایند ماشینکاری بر روی بهبود پارامترهای فرایندهای سنتی (مانند تراشکاری، فرزکاری و سنگ‌زنی)، توسعه و بهینه‌سازی روش‌های نوین ماشینکاری (Non-Traditional Machining) مانند التراسونیک، اشعه لیزر و الکترونی و ماشینکاری انواع مواد نوین مانند کامپوزیت‌ها و سوپر آلیاژ‌ها جریان دارد.

فرایندهای نو در ساخت و تولید

زمینه‌های مرتبط با ساخت و تولید مانند روش‌های نوین اتصال‌دهی و مونتاژ، فرایندهای جوشکاری (لیزر، اشعه الکترونی، التراسونیک و …) و ساخت افزایشی مواد پلاستیک و فلزی پیشرفته (Additive Manufacturing)، آزمون‌های غیر مخرب (Non-Destructive Testing)، شناخت، کنترل و آزمایش ماشین ابزارهای پیشرفته کنترل کامپیوتری (CNC)، طراحی و ساخت به کمک کامپیوتر (CAD/CAM)، مهندسی معکوس (Reverse Engineering)، کنترل کیفیت (Quality Control) و … از زمینه‌های اصلی تحقیقاتی در این زمینه می‌باشند.

مکاترونیک و رباتیک

رشته مکاترونیک تلفیقی از فناوری‌های نوین در زمینه مکانیک، الکترونیک و کامپیوتر می‌باشد. یکی از رشته‌های بسیار جذاب برای مهندسین و مخترعین جوان که در دهه‌های اخیر با رشد و توسعه شگفت‌انگیزی در صنایع کشورهای پیشرو ظهور نموده است. مباحث مرتبط با طراحی، ساخت، تحلیل و کنترل سیستم‌های مکاترونیکی از قبیل انواع ربات‌های نوین در ابعاد میکرونی تا ربات‌های صنعتی بزرگ، اتوماسیون، هوش مصنوعی، بینایی ماشین، هیدرولیک و نیوماتیک و … از مهمترین مباحث مورد علاقه تحقیقاتی و صنعتی اساتید گروه در این حوزه می‌باشد.

اعضای اصلی گروه ساخت و تولید

فیلتر