1+

دانشجو

1

هیئت علمی

1+

دانش‌آموخته

1

آزمایشگاه

به سایت گروه تبدیل انرژی دانشکده مهندسی مکانیک خوش آمدید.

گروه تبدیل انرژی از جمله بزرگترین و فعالترین گرو‌ه‌های مرتبط با حوزه انرژی در کشور، سالانه پذیرای دانشجویان مستعد در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است. از میان اعضای هیات علمی دانشکده، 21 عضو اصلی هیات علمی بصورت فعال در این گروه فعالیت و همکاری دارند که از این تعداد 12 عضو اصلی و 9 عضو همکار هستند. همچنین، گروه تبدیل انرژی هر ساله حدود 10 تا 15 دانشجوی دکتری و حدود 80 دانشجوی کارشناسی ارشد در دوره‌های مختلف روزانه، نوبت دوم، پردیس خودگردان و آموزش الکترونیک جذب می‌کند. این گروه هر ساله ظرفیت مناسبی را برای جذب دانشجو با استفاده از سهمیه دانشجویان ممتاز (بدون آزمون ورودی) در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری از میان فارغ التحصیلان دانشگاه علم و صنعت و دانشجویان سایر دانشگاه‌های کشور تخصیص می‌دهد.

گروه تبدیل انرژی از تخصص و توانمندی اساتید خبره و به نامی در حوزه‌های مختلف تبدیل انرژی بهره می‌برد که از آن میان می‌توان به حوزه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر، ترمودینامیک، انتقال حرارت، دینامیک سیالات، جریان‌های چندفازی، هیدرودینامیک و آیرودینامیک، توربوماشین‌ها، تصفیه آب و پساب، سوخت و احتراق، میکروفلوئیدیک، پدیده‌های انتقال در محیط متخلخل، ذخیره‌سازی انرژی، بهینه‌سازی سیستم‌های انرژی، نانوسیالات و… اشاره کرد. فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی اساتید گروه تبدیل انرژی طیف وسیعی از مطالعات تحلیلی، عددی و تجربی را در حوزه‌های فوق الذکر شامل می‌شود که برطرف کننده نیازهای علمی صنایع مختلفی همچون صنایع نیروگاهی و آبفا، صنعت خودرو، صنایع هوافضا، صنایع دریایی، حوزه‌های بالادستی، میان دستی و پایین دستی صنعت نفت و گاز است. مطابق آمارهایی که از فارغ التحصیلان این گرایش در طول سالیان گذشته در دست است، اکثریت قریب به اتفاق این افراد در حوزه‌های مرتبط با رشته تحصیلی خود در حال فعالیت هستند و تعداد زیادی از ایشان در زمره کارآفرینان برتر کشور قرار دارند.

گروه تبدیل انرژی دارای آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های آموزشی «مکانیک سیالات»، «انتقال حرارت»، «ترمودینامیک»، «ماشین‌های حرارتی» و «سیستم‌های اندازه‌گیری» و «تاسیسات» است که در کنار 7 آزمایشگاه پژوهشی «احتراق»، «انتقال حرارت»، «انرژی، آب و محیط زیست»، «انرژی‌های تجدیدپذیر و فناوری‌های نوین انرژی»، «توربوماشین»، «دینامیک سیالات چندفازی کاربردی»، «گاز مایع و کرایوجنیک» و «هیدرودینامیک کاربردی» فضای پژوهشی مناسبی را برای دانشجویان فراهم آورده و اجازه داده است تا تحقیقات در لبه علم روز انجام شود. نتیجه تحقیقات همکاران هیأت علمی و آزمایشگاه‌های مذکور به صورت پیوسته در قالب ثبت اختراعات در مجامع ملی و بین‌المللی، انتشار کتب و مقالات علمی در مجلات معتبر، انجام پروژه‌های صنعتی برای رفع مشکلات کشور و کمک به پیشبرد اهداف عالیه آن انجام می‌گیرد.

بسیاری از فعالیت‌های علمی و پژوهشی صورت گرفته در گروه تبدیل انرژی در تعامل مستقیم با صنایع و به منظور حل مسائل روز صنعتی کشور و در قالب قراردادهای صنعتی به انجام رسیده یا در حال انجام هستند و تعداد زیادی از دانشجویان تحت نظارت استادان این گروه در این پروژه‌ها فعالیت دارند. علاوه بر این، تأسیس مراکز نوآوری فضای مناسبی را برای ورود دانشجویان و فارغ التحصیلان گروه به حوزه‌های فناوری و تبدیل ایده‌های ایشان به محصول با هدف ایجاد اشتغال و ارزش افزوده فراهم کرده است.

دکتر مجید سیاوشی
مدیر گروه تبدیل انرژی

محورهای پژوهشی تبدیل انرژی

دینامیک سیالات

حرکت سیال و تعاملات آن با محیط و تاثیرات متقابل سیال و محیط بر یکدیگر موضوعی است که در بسیاری از مسائل علمی در شاخه‌های مختلف علم نظیر مکانیک، مهندسی شیمی و نفت، هیدرولوژی و زمین شناسی، بیولوژی و مهندسی پزشکی کاربرد دارد. پدیده‌ شناسی دینامیک سیال از مسیر مطالعات آزمایشگاهی و ارائه مدل‌های ریاضی صورت می‌گیرد و با توجه به ماهیت غیرخطی جریان سیال، تسلط به ریاضیات جایگاه مهمی دارد. همچنین در راستای حل دقیق تر مسائل مرتبط با جریان سیال و بهبود مطالعات، استفاده از روش‌های محاسباتی و توسعه آنها به امری ضروری در حوزه دینامیک سیالات بدل شده است.

انتقال حرارت

در طیف گسترده‌ای از مسائل صنعتی، در کنار پدیده‌ی انتقال ممنتوم، توجه به پدیده‌ی انتقال حرارت نقش مهم و اساسی در کیفیت و کارکرد سیستم‌ها ایفا می‌نماید. از این رو این محور پژوهشی، همچون دینامیک سیالات موضوعی عام محسوب می‌شود که قابلیت به کارگیری در حیطه‌های مختلفی را دارد و در بسیاری از حوزه‌ها از قبیل خنک‌کاری سیستم‌ها، مبدل‌های حرارتی، احتراق و موتورهای احتراقی، تهویه‌ مطبوع، مباحث نیروگاهی و… کاربرد دارد.

انرژی‌های تجدیدپذیر

تأمین انرژی از منابع انرژی تجدید پذیر (ازجمله انرژی خورشیدی، انرژی باد، انرژی زیستی، جریان‌ها، جزر و مد، امواج و انرژی زمین‌گرمایی) به دلیل نگرانی‌های مربوط به محیط‌زیست و امنیت انرژی، جزء ضروری استراتژی انرژی هر کشوری است. منابع انرژی تجدید پذیر در تولید برق، گرمایش، سرمایش، نمک‌زدایی آب و کاربردهای دیگر استفاده می‌شوند. ازاین‌جهت، این حوزه پژوهشی ارتباط نزدیکی با حوزه پژوهشی سیستم‌های انرژی دارد.

سیستم‌های انرژی

سیستم‌های انرژی یک حوزه پژوهشی وسیع شامل ترکیب، تحلیل و بهینه‌سازی انواع مختلف سیستم‌های تبدیل انرژی (به‌عنوان‌مثال، سیستم‌های تولید توان، سیستم‌های تولید آب شیرین، سیستم‌های گرمایش و سرمایش) و سیستم‌های ذخیره انرژی (مانند سیستم‌های ذخیره‌ انرژی شیمیایی، تولید سوخت، باتری‌ها و سیستم‌های ذخیره انرژی گرمایی) شامل منابع انرژی تجدید پذیر و تجدید ناپذیر است. ارزیابی اقتصادی و زیست‌محیطی و بهبود عملکرد سیستم‌های انرژی در این حوزه پژوهشی بررسی می‌شوند.

نفت و گاز

صنایع نفت و گاز طیف وسیعی از مطالعات را در سه حوزه بالادستی، میان‌دستی و پایین‌دستی در بر می‌گیرد که مهندسی مکانیک در آن نقش غیرقابل انکاری را ایفا می‌کند. انجام فعالیت‌ها در حوزه اکتشاف منابع هیدروکربوری، تحلیل دینامیک سیال و انتقال حرارت به منظور ازدیاد برداشت از مخازن، طراحی و ساخت تجهیزات مختلف مکانیکی به منظور اکتشاف، برداشت، پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و گازی، طراحی و تحلیل شبکه‌های توزیع و بسیاری از مسائل حوزه نفت و گاز توسط متخصصین گرایش تبدیل انرژی به انجام می‌رسد. 

اعضای اصلی گروه تبدیل انرژی

فیلتر

دکتر مجید سیاوشی، دانشیار

ازدیاد برداشت از مخازن هیدروکربوری
جریان چندفازی در محیط‌های متخلخل
شبیه‌سازی جریان سیال در مخازن نفت و گاز

دکتر سپهر صنایع، استاد

مدل‌سازی و بهینه‌سازی سیستم‌های انرژی
انرژی‌های تجدیدپذیر
سیستم‌های نوین تبدیل انرژی

اعضای همکار گروه تبدیل انرژی

دکتر سیدمحمد هاشمی‌نژاد، استاد

کنترل هوشمند ارتعاشات و برداشت انرژی
برهمکنش سازه-سیال و پنهان گرهای آکوستیکی
پراکندگی چندگانه امواج و میدان های الاستودینامیکی

آزمایشگاه‌های آموزشی و پژوهشی

فهرست